מדיה חברתית זה השחור החדש
תעשיית האופנה היא אחת התעשיות החזקות והדומיננטיות בשוק הגלובלי. בעידן בו ישנו דגש ברור על מראה חיצוני, יותר ויותר אנשים משקיעים כסף וזמן כדי לא רק להראות טוב, אלא גם כדי לבטא את עצמם ולמצוא מראה יחודי. הרבה תלוי בבחירה של איזה פריטי לבוש ייוצרו או לא ייוצרו. תעשיית האופנה ידועה באופי הסגור שלה, בחוסר הרצון להכניס "חוצניקים" למעגלה הפנימי, מקבלת בשנים האחרונות תפנית מעניינת עם אימוצן של הרשתות החברתיות השיתופיות והשקופות.
האחריות הגדולה שבבחירת קו היצור משנה ידיים בשנים האחרונות עם כניסתם של מותגי אופנה רבים לרשתות החברתיות. אם בעבר היו אלה הקניינים שבוחרים ומחליטים לגבי הרכב הקולקציות המוצגות בחנויות הכלבו הגדולות, החל מהמעצב וכלה בצבע הבדים, המידות, הגזרות והמחירים, הרי, שהיום, עם השימוש הגובר בקנייה דרך האינטרנט, ההחלטות האלה יכולות להמדד בקלות על ידי הקונים עצמם במקום להסתמך על תחזיות של קניינים.
בנסיון לנצל את הכלי הזה, משתמשים מעצבים צעירים בתחילת דרכם ברשת החברתית, שם הם משתפים אוהדים ברעיונות, סקיצות ואפילו מעלים דגמים מוכנים, כדי שהעוקבים הנאמנים יוכלו לחוות את דעתם, להחליט אם פריט הוא מוצלח או לא ולתת למעצבים כיוון למה הם מחפשים ורוצים. שיתוף זה לא רק נותן לצרכן חווית קנייה ויצירה יוצאת דופן, אלא גם עוזר ליצרנים להתמקד ולא ליצר עודפים. הצרכנים עוזרים בניבוי, רק שהנתונים שמגיעים מהצרכנים הם וודאיים יותר ולכן אמינים יותר.
תהליך עיצוב ויצור המוצר בעולם האופנה הופך ליותר ויותר דו כיווני. הרשתות החברתיות עוזרות לשני הצדדים לקיים דו שיח. הצרכנים רוצים להשמיע את קולם והיצרנים והמעצבים מפיקים הרבה תובנות מהשימוש בידע הזה. שימוש בולט בידע הזה, מתכתב גם עם שינוי התודעה מבזבזנית לחסכונית וירוקה. המעצבים מקבלים הזמנה מראש של פריטים ומכינים את הכמות המדוייקת של ההזמנות. כך אין עודפים מיותרים ואין בזבוז בחומר.
עוד 'שימוש מעניין' בציבור נעשה במסגרת שבוע האופנה בניו יורק, בו הציע המעצב דרק לאם לגולשי eBay לבחור את השמלות האהובות מתוך 16 דגמים מקוריים בעיצובו. חמשת הדגמים האהובים ביותר שנבחרו על ידי הגולשים עברו לייצור המוני. הקמפיין הויראלי הזה קיבל יותר מ- 120000 הצבעות שנרשמו בקרב הגולשים באתר. כך עבר התפקיד הבסיסי של הקניין לידיים של הצרכן.
יש חברות שלוקחות את העניין צעד אחד קדימה, כמו המותג הוותיק ברברי, שמציע לגולשים באתר ובדף הפייסבוק שלו להתערב בתהליך היצור באמצעות אפליקציה מיוחדת שמאפשרת לקבוע את סוג הבד, הדוגמה והפרטים בעיצוב המוצר. האופציה הזו היא חלק מאסטרטגיה מחושבת והכרחית שעוזרת למותג להשאר רענן וצעיר למרות גילו המופלג. הפריט המוכר ביותר והנמכר ביותר של המותג הוא מעיל הטראנצ' הקלאסי. בעזרת האפליקציה יכולים הצרכנים לעצב ולאבזר לעצמם מעיל טראנצ' יחודי עם יותר מ-12 מיליון אפשרויות שילוב שונות. גם כאן הייצור מתבצע רק לאחר ההזמנה וכך נמנעים עודפים במלאי.
עוד דוגמא מעניינת לשימוש במדיה החברתית היא מעצבת התכשיטים והאקססוריז רבקה מינקוף, שלקחה את עירוב הצרכנים בעיצוב צעד אחד קדימה. היא פנתה לקהילה של גולשים עם עניין משותף באקססוריז ותכשיטים וסיפקה להם תמונות של בדים, סוגרים, רוכסנים ועוד כדי שיבחרו ממה עשוי התיק האולטימטיבי. במהלך שבוע התקבלו 4000 הצבעות עם יותר מ6000- שילובים שונים. התיק הנבחר הופיע בתוצוגת האופנה של המעצבת בשבוע האופנה בניו יורק ולאחר מכן עבר לייצור המוני לקהל הרחב. מינקוף מאמינה ששיתוף הפעולה בין המעצבים לצרכנים עוזר למעצב להבין מה באמת רוצים וצרכים הצרכנים מהמותג.
ההצלחה בעולם האופנה אינה פשוטה, מותגים ותיקים חייבית להשתנות, לחדש ולהמציא את עצמם מחדש על מנת להשאר רלוונטים. גם מותגים ותיקים וגם מותגים צעירים יכולים ליהנות מהשימוש במדיה החברתית, שאחד הדברים החיוביים והבולטים בה הוא נקיון כפיים שלה. לפחות, לעת עתה. הרשתות החברתיות מבוססות על טעמו של הציבור: אם מישהו אוהב את מה שהוא רואה הוא מגיב, או משתף, וכך מעביר הלאה, בלי פוליטיקות ואינטרסים נחבאים.