לחפש (ולמצוא) עבודה בזום: המדריך האולטימטיבי
בימים בהם ראיונות עבודה נערכים במרחב של זום, כדאי להגיע מוכנים ומצויידים בכל הטיפים שרק אפשר. אורות! מַצלֵמָה! אקשן!
רבים וטובים מבין האנשים בגיל העבודה, צעירים ומבוגרים כאחד, שמצאו עצמם בחל״ת שאין לו סוף, או מפוטרים מחוסר ברירה של מעסיקים שעסקיהם קרסו, מצאו עצמם בחודשים האחרונים חוזרים למעגל מחפשי העבודה. אבל, במרבית המקרים, מדובר בסצינה שונה מזו שהכירו. היא צפופה הרבה יותר (בישראל מעריכים את מספר המובטלים בכ-20 אחוז מכוח האדם במשק) וכשמדובר בראיונות עבודה, בלא מעט מקרים ובמיוחד בימי דיבורים על סגר מתקרב, הפגישות האישיות נעלמו, והן מוחלפות על ידי מפגשים וירטואליים בפלטפורמת זום הפופולרית. וזה אומר שהמועמדים חייבים לחדד את כישורי הראיונות הווירטואליים ולבלוט מול כל עשרות אלפי המתחרים האחרים על מקומות עבודה שהולכים ומצטמצמים.
להלן מספר טיפים שיעזרו לך לצלוח את ראיון העבודה ולהשאיר רושם טוב:
עשה את שיעורי הבית שלך
בין אם הריאיון וירטואלי או לא, ההכנה היא המפתח. זה אומר שצריך לעשות את המחקר שלך על החברה, להסתכל על עדכוני המדיה החברתית של החברה, לגלות את הערכים לפיה היא מתנהלת ולחפש בגוגל את האנשים שאתה מתראיין אצלם.
אמנם אינך יכול למסור עותק פיזי של קורות החיים שלך, כפי שהיית עושה במסגרת משרדית, נסה לקבל את הדוא"ל של המראיין מראש ולשלוח אליו את קורות החיים שלך כך שיהיו להם את החומרים לפני. כדאי להכין תשובות אפשריות לשאלות מאתגרות והיה מוכן לענות על שאלות (די סטנדרטיות) כמו "מדוע עלי להעסיק אותך?", "מה החוזקה הכי גדולה שלך?" ו"מה החולשה הגדולה ביותר שלך? ".
נקודות שחשוב לך להעלות שווה לתרגל בשיחת זום עם חבר או בן משפחה – מראש כהכנה. יחד עם זאת, חשוב לא להקריא מדף או מהמסך, ולענות לשאלות באופן זורם וטבעי.
כשמגיע הזמן לראיון, התייחס אליו כאילו נכנסת למשרד. זה אומר להגיע מוקדם כך שאתה הראשון להצטרף לשיחה. זה גם יאפשר לך זמן להתכונן נפשית. נסה לחסום ולחסל את הסחות הדעת.
אל תשכח, שגם אתה ״מראיין״ אותם ותקבל גם הזדמנות לשאול שאלות, אז כדאי שתהיה מוכן מראש. שאל שאלות על מצב החברה הנוכחי: האם כולם עובדים מהבית? מתי הם חוזרים למשרד? מה התוכניות של החברה לשארית השנה? וכד׳.
הופעה ולבוש
צריך לזכור שעל אף שהראיון מתקיים כשאתה באזור הנוחות שלך, המוכר והבטוח – הבית – אתה ב״ראיון עבודה״. כשהמצלמה רק רואה אותך מהמותניים למעלה, ייתכן שתרצה מעט "לחפף" עם פריטי הלבוש – וזו תהיה טעות. התלבש, התאפר וסדר את השיער כאילו יצאת לראיון "רגיל". שים לב לא ללבוש בגדים שעליהם פסים או משבצות, כי הם מרצדים במצלמה. לבש מכנסיים תואמים ולא מכנסיים קצרים, ככה שאם פעמון הדלת מצלצל, או אם מישהו פותח את הדלת, אתה צריך לוודא שאתה נראה מקצועי מכף רגל ועד ראש.
הכנות הכנות הכנות
כדאי מאוד להוריד למחשב, או לסמארטפון, את מערכת ההפעלה החדשה והמעודכנת ביותר של זום. היא תמיד תכלול את התכונות המעודכנות ביותר וכמובן תכלול את אמצעי האבטחה האחרונים. זה גם הזמן ״לעשות עליה סיבוב ניסיון", וודא שאתה מתמצא בה כך שתוכל להגיע אל הריאיון בנחת כשאתה שולט בה. נכון שחגגת את ליל הסדר עם המשפחה בזום, אבל מאז אולי שכחת ואולי ממשק המשתמש שונה.
בדוק ששם המשתמש שלך מתאים ולא פרובוקטיבי מדי. אם אתה משתמש בסמארטפון, ודא שיש סוללה טעונה למכשיר שלך, שלא תיגמר באמצע ונסה להתחבר לרשת שיש בה הכי פחות בעיות תקשורת וניתוקים אפשריים. כדאי להצטייד באוזניות שיעזרו לסנן רעשי רקע ולאפשר לצד השני לשמוע טוב יותר. בנוסף, מומלץ בחום לשמור על שולחן עבודה נקי – לסגור מראש כל אתר, תוכנה או אפליקציה שאינם הכרחיים לשיחה. במקרה של נייד – שים אותו על שקט (גם לא רטט).
ראיון עבודה הוא לא הזמן לסידורים והסחות דעת. אל תקבל שיחות טלפון אחרות שיכולות להסיח את הדעת. וכמובן, בזמן השיחה אסור להתייחס להודעות וואטסאפ או SMS.
חשוב חשוב: למקם את המכשיר באמצעותו מקיימים את השיחה – בין אם מדובר במחשב נייד, טאבלט, או סמארטפון – בגובה הנכון, כך שהעדשה בגובה העיניים ורואים אותך ברור.
לא לשכוח: בשיחת וידאו חשוב לדבר כל אחד בתורו. הקפיד לא להיכנס לדברי המראיין. היה מסונכרן ומודע תקלות טכנולוגיה אפשריות כמו תמונה ׳קפואה׳. לפעמים נדרשת יותר סבלנות.
מיקום
לפני שתתחיל את הראיון, וודא שתנאי השטח שלך טובים. מצא מקום שקט בבית באזור ללא הסחות דעת, ואמור למשפחה שלך, או לשותף לחדר/לדירה שאתה נכנס לריאיון ולא רוצה שיפריע. בגרסת Zoom 5.2, כלבים נובחים וילדים שמשחקים ברקע, לא יהוו עוד בעיה עם אופציית הפחתת רעשי הרקע המשופרים. התכונה החדשה מעניקה אודיו ללא הסחות, כך שגם בראיונות העבודה או העברת מצגות חשובות, כולם יישמעו טוב.
צריך לזכור שהמראיינים רואים את הרקע שמאחור, לכן צריך להקפיד על רקע נייטרלי שאינו מושך את העין, כמו קיר לבן, חלון פתוח, ספרייה שאינה עמוסה מדי וכדומה. אם אתה בוחר בתמונת רקע שמציעה זום, הקפד לבחור רקע שלא יעורר שאלות מצד המראיין.
גם תאורה חשובה. אתה צריך להיראות, בלי צללים. נסה לא לשבת מול חלון. אתה יכול גם לקנות סטנד תאורה מיוחד שתתקין באזור השיחה. הודות למספר שיפורים שנעשו בגרסה Zoom 5.2 והודות לכפתורי שליטה ובקרה משודרגים, ניתן מעתה לשנות את הגדרות התאורה, לשפר את ריכוך הצילום (touch-up), כך שהמצולמים מוארים היטב בכל מצב. ניתן גם לכוון את בהירות המסך ואת אפשרות ״החלקת פגמי העור״, כדי להיראות הכי טוב שאפשר.
הרקע
אם אין לך מיקום בבית שמאפשר הצגה לקהל הרחב, צריך לזכור שזום מספקת רקעים מוכנים מראש, או שניתן להתאים במיוחד. ישנו סימון של חץ ממש ליד אייקון מצלמת הווידאו ובו נפתחות האפשרויות כמו choose virtual background. במסך הבא תוכל לבחור מהרקעים שכבר בחרת בעבר. אם לחצת על אופציית בחירת רקע, אבל אין שם אף תמונה או סרטון (כי עדיין לא העלית בעצמך), פשוט תלחץ על כפתור הפלוס, בעזרתו אתה יכול לבחור להעלות כל צילום או וידאו שיש לך על המחשב ולהשתמש בהם כתמונת או סרטון רקע.
אם אתה מחפש אופציות קלות ומגוונת למגוון רקעים, ישנם מספר רב של אתרים שירשו להוריד בחינם תמונות וסרטונים קצרים לשימוש אישי וגם כמה שישמחו שתשלמו עליהם. לא חסרים מקומות בהם תוכל למצוא תמונות וסרטונים לשימוש. לא לשכוח: בזום אפשר להיות בכל מקום.
שפת הגוף
מה שהולך לאיבוד בראיון וירטואלי הוא הבנייה הטבעית של יחסי קרבה שיכולים לקרות בפגישה אישית. צריך להקפיד לכל אורך השיחה לשבת זקוף אך נינוח, להשתדל מדי פעם לדבר עם הידיים בכדי לשמור על ערנות ועניין.
חשוב לשמור על קשר עין כל הזמן עם המראיין, מה שאומר להסתכל ישירות אל המצלמה ולא אל המסך. זה אולי קשה, אבל הצבת פתק דביק עם חץ שמצביע על עדשת המצלמה יכול לעזור. לזכור לחייך – ולא לשכוח לנשום.
אמור תודה
כמו בכל ראיון, וירטואלי או לא, כדאי תמיד להודות למראיין על ההשקעה והזמן שלו. קח יוזמה להגיד תודה בצורה הולמת, ושוה לשקול לשלוח מייל בהתאמה אישית לאנשים שראיינו אותך כדי שיכירו בכך שאתה מעריך שהם לקחו את הזמן לדבר איתך. כדאי להזכיר גם נתון ספציפי או ייחודי שקרה במהלך השיחה שלכם לחיזוק החיבור הבינאישי.
שורה תחתונה
ראיון בווידאו אינו שונה במהותו מראיון פרונטלי. שניהם מחייבים וחורצים גורלות באותה מידה.
השוני הוא באופן שהם נערכים. חשוב שתכיר את השינויים הנדרשים בחשיבה, בהכנות וב״מסביב״, שמחייב השימוש בזום ותהיה מודע להם. רק כך תוכל לשלוט במערכת היחסים שנוצרת ולהעביר רושם מקצועי, קשוב ונינוח.
בהצלחה!
- הכותב:יאן שלומוביץ-דוניצה, ״דוניצה תקשורת״