האירופאים נהיים חברותיים יותר
אצלנו בישראל, בה לרוב האנשים יש אופי חם – ישנה דעה רווחת על אירופה: כולם שם נורא מנומסים. ולא סתם, אלא ברמה שמבנה מחדש את המושג "נימוס", והופכת אותו לממלכה אריסטוקרטית שלמה של מנהגים, מחוות וקודים – שאנחנו, הישראלים, לא מבינים בהם שום דבר. בישראל, אדם ממוצע יכול ללכת ברחוב ולמצוא את עצמו לפתע מנהל שיחה קבוצתית עזת טונים עם חמישה אנשים שלא הכיר מעולם על מחדלי הממשלה שלו, על נהג האוטובוס החוצפן, או על האירועים האחרונים בסדרת הריאליטי המקומית. אצלנו, כשמצב כזה קורה – זה נורמלי, ואפילו, ברוב הפעמים, הישראלי (שנגרר לשיחת הרחוב עם הזרים) לא זוכר בכלל איך הוא הגיע למצב הפטפטת החברותית, ובטח שלא תכנן אותה מראש. באירופה לעומת זאת, בין האנשים קיים לרוב איזה נימוס מרוחק ושתקני, שלפיו אדם אירופאי ממוצע שיחוש בהלך רוח ידידותי – יפנה לחבריו לרחוב בעיקר בשיחה רבת רבדים על… מזג האויר.
בעוד שהתקשורת העולמית מסקרת בהרחבה בימים אלה את השפעותיה של המדיה החברתית (ובייחוד פייסבוק) על המזרח התיכון ועל המרידות החברתיות שהוא הביא בחובו – ישנה מהפכה נוספת, יותר בזעיר אנפין, שמתרחשת לה בעריהן החורפיות של מערב-אירופה. האירופאים נהיים חברותיים יותר.
לפי סקר של eMarketer שנערך לאחרונה, במערב אירופה חלה עליה תלולה בשימוש במדיה החברתית – כאשר בסוף 2010 נמדד כי למעלה מ-100 מיליון איש משתמשים באתרים חברתיים לפחות פעם בחודש. עורכי הסקר מוסיפים ומעריכים כי במהלך 2011, מחצית מאוכלוסיית מערב אירופה ישתמשו במדיה חברתית (נתון רציני ביותר כשזוכרים שמרבית האוכלוסיה במדינות הללו הן אנשים מבוגרים שלא גדלו עם מקלדת ביד) – דבר שיהווה עליה של 16.2% משנת 2010. ההערכות גורסות כי עד 2015, למעלה מ-65% מאוכלוסיית אירופה תהיה נוכחת פעילה באתרי המדיה החברתית השונים.
כיום, אנגליה מובילה את השימוש במדיה החברתית, עם 49.4% מהאוכלוסיה כמשתמשים קבועים – בעוד שאחריה מדשדשות צרפת (45.7%), ספרד (47.1%), איטליה (43%) וגרמניה (40% מהאוכלוסיה בלבד). אולם כבר בהמשך השנה הנוכחית ישתנה המאזן כאשר הציפייה היא שספרד תוביל את השימוש החברתי עם 53.6% מאזרחיה כמשתמשים פעילים, כשאחריה אנגליה (52.6%), צרפת (51%), איטליה (49%) וגרמניה (שוב במאסף – עם 46%). מדובר בקפיצה מאוד מאסיבית מבחינת אחוזי האוכלוסיה שחשופים למדיה החברתית ומשתמשים בה באופן פעיל.
אז שוב, מהפכה חברתית – כבר אמרנו? העולם שלנו שהפך לישות גלובלית מאז המצאת האינטרנט, עכשיו נמצא בתהליכים מזורזים לפני שהוא נהיה ישות חברתית. המדינות הערביות רוצות לגרש שליטים דיקטטוריים ולהשליט דמוקרטיה, כי הפייסבוק פותח עבורם דלתות חברתיות שמעולם לא ידעו על קיומן לפני כן. האירופאים נדרשים להשיל שכבות נימוסיות כדי לקחת חלק בדיבור הלא-אמצעי והבלתי ישיר של שאר העולם ברשתות החברתיות. הכללים משתנים, והמדינות השונות נכנסות לכור-היתוך תרבותי ענק, שנקרא פייסבוק. אל תזלזלו חברים – לא מדובר בסתם אתר שבו אתם עושים 'לייק' לחברים ומשתפים קבצי וידיאו ותמונות. מדובר במהפכה הכי גדולה של שנות האלפיים. ותחשבו על זה בפעם הבאה שאתם משתפים חברים בסטטוס, שלא תתחילו מהפכה חדשה. או שאולי, תחשבו על זה בפעם הבאה לפני שאתם מעלים סטטוס, בדיוק כדי שכן תתחילו מהפכה כזו. ושיהיה בהצלחה….